Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht in het lichaam. U kunt oedeem herkennen aan een vochtophoping in bijvoorbeeld armen en benen. De huid kan tintelend of zelfs pijnlijk aanvoelen. Oedeemtherapie bestrijdt en vermindert de vochtophopingen om de lichaamsfuncties te verbeteren.
Er zijn verschillende vormen van oedeem:

Lymfoedeem is een opeenhoping van lymfevocht. Dit kan veroorzaakt worden door complicaties bij een ontsteking, bestraling of chemotherapie. Ook beschadigde of verwijderde lymfklieren kunnen tot lymfoedeem leiden.

Veneus oedeem wordt veroorzaakt door trombose of een operatie aan de bloedvaten. Deze vorm kan ook ontstaan bij reuma of zwangerschap in combinatie met bepaalde medicijnen.

Behandelingen

Oedeem kan op verschillende manieren worden behandeld. Op basis van uw klachten en een lichamelijk onderzoek bepaalt de oedeemfysiotherapeut de meest effectieve therapie:

Manuele lymfedrainage: massage om de afvoer van lymfevocht de stimuleren.
Compressietherapie: inzwachtelen met bandages om overtollig vocht af te voeren. Bij stabilisatie volgt dan meestal een elastische kous.

Oefentherapie: oefeningen die zijn gericht op spieren in het lichaam die als pomp functioneren. Het vocht wordt dan via de lymfe- en bloedvaten afgevoerd.

Ademtherapie: ademhalingsoefeningen om de afvoer van lymfevocht te verbeteren.
Lymftaping: de huid wordt op een speciale manier voorzien van tape, wat een liftende werking op de huid heeft. Hierdoor wordt de onderhoudse circulatie en vochtafvoer verbeterd.

Voorlichting
Advies rondom huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp kan oedeem verminderen of voorkomen. Ook begeleiding valt onder voorlichting.

GOED OM TE WETEN OVER OEDEEMTHERAPIE:

  • De oedeemfysiotherapeuten van De Akker hebben een erkende opleiding afgerond op het gebied van lymfologie en/of oncologie en zijn aangesloten bij de NVFL  (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie). Deze vakvereniging staat voor kwaliteit en verzorgt nascholing.
  • Voor oedeemfysiotherapie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
  • De vergoeding van oedeemtherapie kan per verzekering verschillen. Informeer bij uw zorgverzekeraar.