Oefentherapie Cesar

Lopen, gaan zitten, bukken, tillen. We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Dan kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kunnen mensen problemen krijgen met hun bewegingsapparaat. Oefentherapie is er op gericht de klachten te laten verdwijnen, te verminderen en/of te voorkomen Hierbij worden uw bewegingsmogelijkheden als uitgangspunt genomen. Ook wordt rekening gehouden met de situatie waarin u zich bevindt en met uw dagelijkse activiteiten.
De oefentherapeut biedt hulp bij:
* rug- en nekklachten
* pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols)
* klachten bij chronische aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat
* houdingsafwijkingen
* hoofdpijn
* ademhalingsproblemen
* spanning
* incontinentie.

Werkwijze
Tijdens de intake bespreekt u uw klachten en hulpvraag waarna de therapeut onderzoek doet. Vervolgens kijkt u samen met uw oefentherapeut naar uw lichaamshouding en manier van bewegen tijdens uw dagelijkse activiteiten in relatie tot uw klacht. Wat gebeurt er als u zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het gebied waar de klacht zich manifesteert, maar naar het gehele lichaam. Tenslotte wordt een behandelplan opgesteld.
Door oefentherapie wordt u zich bewust van uw eigen houding en manier van bewegen. Daarnaast maakt de oefentherapeut – als het nodig is – u ook bewust van uw ademhalingspatroon en plekken in het lichaam waar te veel of te weinig spierspanning is. U leert dit zelf te corrigeren en de verbeterde manier toe te passen tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Multidisciplinair werken
De Akker in Wezep heeft de mogelijkheid uw klachten multidisciplinair te behandelen. Wanneer het nodig is kan een behandeling oefentherapie worden gecombineerd met o.a. fysiotherapie, manuele therapie of haptonomie.