27 oktober: Wereld Ergotherapie Dag

Op 27 oktober a.s. is het de jaarlijkse Wereld Ergotherapie Dag. Een mooi moment om even stil te staan bij wat ergotherapie nu precies omvat.

Sommige mensen denken bij ergotherapie vooral aan ergonomische bureaustoelen of aangepast bestek. Of aan het leren omgaan met een scootmobiel of rolstoel. Toch is dat slechts een klein deel van de werkzaamheden van onze ergotherapeuten. Ze doen namelijk veel meer.

Zelfstandig en zelfredzaam

De ergotherapeut helpt mensen bij het zo goed mogelijk (blijven) uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Soms met hulpmiddelen vanwege een lichamelijke beperking. Maar ook vaak met het aanleren van andere manieren van bewegen. Het doel van ergotherapie is om mensen zo veel mogelijk zelfstandig en zelfredzaam te helpen zijn.

Psychische, mentale en ouderdomsklachten

Dat geldt ook voor wie moet (leren) leven met een psychische of mentale aandoening of ouderdomsklachten. Denk bijvoorbeeld aan dementie, autisme, een burn-out of long-covid. In dat geval helpt de ergotherapie met geheugenproblemen, het maken van een passende dagindeling of stellen van prioriteiten.

Binnen de ergotherapie zijn er daarom ook verschillende specialisaties, zoals ergotherapie voor kinderen, voor mensen met dementie en COVID-19 nazorg.

Interessant? Op onze site vind je meer informatie over wat de ergotherapeut voor je kan betekenen. En je kunt natuurlijk ook altijd even bellen voor meer informatie: tel. 038 – 376 00 91.