Psychosomatische fysiotherapie

Bent u UIT BALANS?
OVERBELAST- VERMOEID – GESPANNEN – PIJN…

De psychosomatisch fysiotherapeut helpt u weer IN BALANS te komen!
Lichaam en geest, een onafscheidelijk duo
De oorzaak van gezondheidsklachten is soms niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geen duidelijk lichamelijke oorzaak is, wordt er vaak al snel gedacht aan een psychisch probleem.
Terwijl er toch duidelijk lichamelijke symptomen zijn. Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

Psychosomatisch fysiotherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. De therapeut helpt bij het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten’: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen.
De behandeling:
De psychosomatiek behandeling reikt je nieuwe en verrijkende mogelijkheden aan om jouw klacht, gezondheid en jouw leven positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken.
De psychosomatiek therapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en op het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit. Samen met jou gaat de therapeut op zoek naar de oorzaak van de klacht(en).

De behandeling kan bestaan uit:

  • Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken,  indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
  • Cognitieve gedragsmatige interventie, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw gedachten, emoties en handelen.  Je leert hier beter mee om te gaan.
  • Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspanningsoefeningen,
    ademhalings- en aandachttraining (zoals bijvoorbeeld mindfullness oefeningen)
    en expressieoefeningen leer je weer in balans, tot rust en in je kracht te komen.