Psychosomatische fysiotherapie

Bent u overbelast, vermoeid, gespannen of heeft u pijn? De oorzaak van deze gezondheidsklachten is vaak niet eenvoudig aan te wijzen. Terwijl er toch duidelijke lichamelijke symptomen zijn. Als er geen duidelijke lichamelijke oorzaak is wordt er al snel gedacht aan psychische problemen. Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vraag. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatische fysiotherapeut een groot verschil maken. Lichaam en geest zijn immers een onafscheidelijk duo.

Wat doet een psychosomatische fysiotherapeut?

Een psychosomatische fysiotherapeut kijkt naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. De therapeut helpt bij het behandelen van klachten die samenhangen met stress en klachten als pijn en vermoeidheid waar niet direct een lichamelijke oorzaak voor gevonden kan worden. Vaak is er dan sprake van psychosomatische klachten. Dit zijn lichamelijke klachten waarbij psychische- en sociale factoren een rol spelen. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt u weer IN BALANS te komen!

De behandeling

De psychosomatiek behandeling reikt je nieuwe en verrijkende mogelijkheden aan om jouw klachten, gezondheid en leven positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken. De psychosomatische fysiotherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en op het versterken van persoonlijke kracht en kwaliteit. Samen met jou gaat de therapeut op zoek naar de oorzaak van de klacht(en).

De behandeling kan bestaan uit:

  • Therapeutische gesprekken met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken en indien op te lossen of beter te hanteren
  • Cognitieve gedragsmatige interventie waardoor je meer inzicht krijgt in je gedachten, emoties en handelen. Je leert er beter mee om te gaan
  • Therapeutisch lichaamswerk. Door middel van ontspanningsoefeningen, ademhalings- en aandachttraining (zoals bijvoorbeeld mindfulness oefeningen) en expressieoefeningen leer je weer in balans, tot rust en in je kracht te komen.

Wilt u meer informatie over psychosomatische fysiotherapie of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!