Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie (ook wel PMT) is een therapievorm waarbij de cliënt samen met de therapeut bezig is met het doen van lichamelijke activiteiten, oefeningen en opdrachten. Hierbij ligt de nadruk op het gebied van lichaamservaring en beweging. Het doel van psychomotorische therapie is het tot stand brengen van, of bijdragen aan, een gedragsverandering waardoor de psychische of lichamelijke klacht van de cliënt verminderd of verdwijnt. Wanneer het verminderen van de ernst van de psychische klacht niet haalbaar is, leert psychomotorische therapie de cliënt om te gaan met de situatie en de klacht te accepteren.

Door middel van beweging en lichaamservaring wordt het gedrag van de cliënt onderzocht en worden er nieuwe ervaringen opgedaan op het gebied van voelen en denken. Dit door te experimenteren met ander gedrag. Binnen de PMT is het lichaam een belangrijk uitgangspunt. Bewegingspatronen, lichaamstaal, ademhaling of lichaamshouding kunnen bijvoorbeeld wijzen op spanningen. Ook wordt er in psychometrische therapie gelet op hoe de cliënt omgaat met de opdrachten, met zichzelf en met anderen.

      

Hoe gaat het in zijn werk.
U komt bij de psychomotorische therapeut binnen voor een intake. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Tijdens de intake wordt de hulpvraag besproken. Dit wordt het hoofddoel van de behandeling. Stapsgewijs gaan we hiermee aan de  slag door middel van subdoelen; denk bijvoorbeeld aan het bewustzijn van uw houding, grenzen merken, vertrouwen krijgen in uzelf en/of anderen en leren luisteren naar uw gevoel. De therapie wordt individueel aangeboden. PMT is een passend hulpmiddel voor volwassenen en kinderen die bijvoorbeeld last hebben van of moete hebben met:

  • Grenzen herkennen en aangeven;
  • Burn-out klachten;
  • Chronische pijn klachten;
  • Ontspannen;
  • Lichaamsbewustzijn;
  • (Zelf)vertrouwen;
  • Depressie klachten;
  • Traumaverwerking;
  • Emotie/agressie problematiek;
  • Autisme e.d.Goed om te weten

PMT valt volgens de zorgverzekeraars onder de ‘Alternatieve geneeswijzen’. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, wordt dit vaak (gedeeltelijk of volledig) vergoed.
Onze Psychomotorisch therapeut is aangesloten bij de NFG en FVB. U kunt contact opnemen met onze praktijk of uw zorgverzekeraar voor meer informatie omtrent de vergoeding.
Vanuit ons krijgt u maandelijks een factuur die u vervolgens zelf kunt indienen bij uw zorgverzekeraar.
Per consult van 45 minuten brengen wij €40,- in rekening.