Covid-19 herstelzorg

In Nederland zijn inmiddels al meer dan 1 miljoen mensen besmet geraakt met het corona virus. Veruit het merendeel heeft nauwelijks of milde klachten en is gelukkig vrij snel weer beter. Anderen zijn ernstig ziek geweest en mogelijk zelfs in het ziekenhuis of op de IC terechtgekomen. In deze situaties kan de huisarts of medisch specialist mensen voor herstelzorg na COVID-19 doorverwijzen naar de fysiotherapeut of ergotherapeut.

Fysiotherapie en ergotherapie

Voor revalidatie na corona is nog geen ‘standaard’ protocol; hiervoor is eenvoudigweg nog te weinig bekend over het ziektebeeld en zijn de klachten te divers. Hoewel het virus zich vooral op het ademhalingssysteem richt, zijn er soms ook andere vitale organen bij betrokken, zoals hart, lever en nieren. Er zijn ook mensen die vooral last hebben van mentale klachten zoals angsten, vergeetachtigheid of concentratieproblemen.

Bij De Akker werken de fysiotherapeuten en ergotherapeuten vaak zij aan zij; een fijne en praktische aanpak bij COVID-19 herstelzorg. Je werkt dan bijvoorbeeld met de fysiotherapeut aan het herstel van je conditie, spierkracht en mobiliteit, terwijl de ergotherapeut je helpt met het weer oppakken van je dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen, fietsen of autorijden.

Veelvoorkomende klachten

In de herstelfase na COVID-19 kunnen de klachten heel divers zijn en zowel fysiek als mentaal. Vaak is er sprake van een combinatie.

Lichamelijke klachten:

 • kortademigheid
 • verminderde conditie
 • verlies van spierkracht
 • beperkte beweging in gewrichten
 • beweegklachten
 • hyperventilatie
 • slikproblemen

Mentale klachten:

 • vermoeidheid
 • depressieve gevoelens/somberheid
 • lusteloosheid
 • paniekaanvallen
 • vergeetachtig
 • concentratieproblemen
 • slaaploosheid

Behandeling

Fysiotherapie en ergotherapie na corona is maatwerk. Afhankelijk van je klachten (lichamelijk, mentaal of beide) stellen we een behandelplan op.

/uploads/afb-covid-ergo.

Fysiotherapie

De fysiotherapie kan bijvoorbeeld gericht zijn op herstel van conditie (cardiotrainingen), het weer opbouwen van spiermassa en spierkracht (fitnessoefeningen) of het vergroten van je totale belastbaarheid. De fysiotherapeut geeft daarbij ook gerichte adviezen over het hervatten van je werk, sport en/of andere activiteiten. Daarbij houden we ook een scherp oog op eventuele mentale klachten en waar nodig kunnen we collega’s uit andere disciplines inschakelen (ergotherapie, logopedie, diëtetiek).

Ergotherapie

Heb je klachten of beperkingen die je in de weg zitten bij het weer oppakken van je dagelijkse leven, dan kan de ergotherapeut je helpen. Door vermoeidheid, concentratie- of geheugenproblemen ervaren sommige mensen problemen op het werk, in het verkeer of gewoon thuis. Met gerichte oefeningen en adviezen leer je omgaan met dagelijkse situaties en bouw je weer vertrouwen op.

Goed om te weten

Onderzoek

Voor COVID-19 herstelzorg door de fysio- en ergotherapeut heb je een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Bovendien moet je bereid zijn om mee te werken aan onderzoek; de fysio- en/of ergotherapeut deelt de (anoniem gemaakte) behandelgegevens met onderzoekers zodat er meer bekend wordt over de effectiviteit van behandelingen. Hiervoor moet je toestemming geven.

/uploads/afb-covid_2.jpg

Vergoeding

COVID-19 herstelzorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed; hierbij geldt het eigen risico. Welke zorg en hoeveel behandelingen nodig zijn verschilt per patiënt. De behandelperiode is gesteld op zes maanden. In deze periode worden de volgende behandelingen vergoed:

 • fysiotherapie en/oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
 • ergotherapie: maximaal 10 uur

Zo nodig kan een medisch specialist na zes maanden een tweede behandelperiode voorschrijven; hiervoor gelden dan hetzelfde aantal maximale behandelsessies.

Vergoeding zonder verwijzing

Heb je geen verwijzing van een huisarts of specialist of wil je niet meedoen aan het onderzoek? Dan worden fysio- en ergotherapie niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar ben je mogelijk verzekerd vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor je polisvoorwaarden.