Valpreventie

Per jaar belanden ruim 50.000 mensen met een botbreuk op de spoedeisende hulp vanwege een valpartij. Na zo’n akelige ervaring ontwikkelen velen angst voor beweging. Ze vermijden activiteiten, waardoor de lichamelijke conditie verslechtert en de kans op herhaling eerder groter dan kleiner wordt.
Om deze cirkel te doorbreken of voorkomen, heeft de Sint Maartenskliniek in Nijmegen* een wetenschappelijk onderbouwde valpreventie training ontwikkeld onder de naam: “Vallen verleden tijd”. Dit programma kunt u bij De Akker volgen.

*) Sint Maartenskliniek is een opleidingsziekenhuis dat als enige in Nederland volledig gespecialiseerd is in houding en beweging
Het programma

Tijdens het programma “Vallen verleden tijd” is er aandacht voor evenwicht, loopvaardigheid, kracht en eventuele bewegingsproblemen. Een ervaren fysiotherapeut en ergotherapeut begeleiden de groepslessen, waarbij de volgende onderdelen aan bod komen:

  • hindernisbaan: obstakels die in het dagelijkse leven valgevaarlijk kunnen zijn
  • sport & spel: veilig bewegen in een drukke omgeving
  • valtraining: wat kunt u doen als u onverhoopt toch uit balans raakt?

Alle oefeningen worden stapsgewijs opgebouwd, zodat u geen risico loopt.

Voor wie?

De cursus Vallen Verleden tijd is bedoeld voor iedereen die last heeft of krijgt van evenwichts- of bewegingsproblemen en daardoor een grotere kans op een valpartij heeft. In de praktijk zijn dit vooral ouderen. Door lastige situaties op tijd te herkennen en op een slimme manier tegemoet te treden, leert u dit risico te verkleinen. En mocht u toch een keer ten val komen, dan weet u hoe u de schade kunt proberen te minimaliseren.

GOED OM TE WETEN OVER VALPREVENTIE

  • Voorafgaand aan het programma wordt er een test gedaan om te beoordelen of dit programma in groepsverband geschikt voor u is of dat een individuele training beter bij u past.
  • De cursus start op verschillende momenten. Informeer naar de data en vestigingen bij u in de buurt via onderstaande telefoonnummers. Of stel uw vraag via het contactformulier.
  • Sommige zorgverzekeringen vergoeden de deelname aan dit valpreventieprogramma. De Akker zoekt samen met u uit wat de mogelijkheden zijn.