Beweeg jij al voldoende? Bewegen volgens de beweegrichtlijnen

Dat bewegen gezond voor ons is, weten we eigenlijk allemaal wel. Het verlaagt het risico op chronische ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, verbetert je lichamelijke fitheid en conditie en helpt ook om mentaal fit te blijven. Maar hoeveel beweging is eigenlijk nodig om van die gezondheidsvoordelen te profiteren? En wat voor beweging is gezond? Dat staat beschreven in de beweegrichtlijnen:

Beweegrichtlijn voor kinderen van 4 t/m 18 jaar

  • 1 uur per dag matig intensief bewegen
  • 3x per week spier- en botversterkende activiteiten

Beweegrichtlijn voor volwassenen

  • 2,5 uur per week matig intensief bewegen
  • 2x per week spier- en botversterkende activiteiten
  • Voor ouderen in combinatie met balansoefeningen

Hoe meer, hoe beter

Bewegen is goed, maar meer bewegen is beter! Bovenstaande beweegrichtlijnen geven de minimale hoeveelheid aan om positieve effecten te merken. Meer kan zijn: vaker, langer of intensiever.

Vorm en intensiteit van beweging

In de beweegrichtlijnen wordt gesproken over spier- en botversterkende activiteiten. Voor ouderen worden aanvullend balansoefeningen aanbevolen. Maar aan wat voor activiteiten en oefeningen je dan moet denken?

  • Spierversterkende activiteiten zijn bijvoorbeeld krachttraining of een combinatie van kracht- en duurtraining.
  • Botversterkende activiteiten zijn bijvoorbeeld krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen lichaam wordt belast, zoals springen, gewichtheffen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.
  • Balansoefeningen kun je doen met bijvoorbeeld yoga, ballet, TaiChi of turnen.

Wat wordt verstaan onder “matig intensief”, zie je in de volgende afbeelding:

Thuis sporten

Zolang de lockdown actief is, kunnen we niet in onze oefenzalen sporten (behalve als behandeling of oefentherapie). Desondanks blijven er genoeg manieren over om aan je dagelijkse beweging te komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze video’s met oefeningen die je zelf thuis kunt doen!

Meer informatie

Deze beweegrichtlijnen zijn voortgekomen uit een advies dat De Gezondheidsraad heeft gegeven aan de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Kijk voor meer informatie over de beweegrichtlijnen op de website Allesoversport.nl.